Buitentapijten: hét geheim voor een gezellig terras

Misschien heb je in je woonkamer, eetkamer of slaapkamer al een tapijt liggen. Maar wist je dat steeds meer mensen ook buiten een vloerkleed leggen? Met een buitentapijt creëer je een echte loungesfeer op je terras. Het zorgt voor een warme uitstraling en een extra dosis gezelligheid tijdens zwoele zomeravonden.

Van binnen naar buiten

Bij mooi weer wordt het terras als tweede leefruimte gebruikt, vooral tijdens de zomermaanden. Heel wat mensen kopen een loungeset om ’s avonds gezellig een boek te lezen of bij te praten met vrienden en familie. Het sociale leven verhuist dan van binnen naar buiten.

Om deze link extra in de verf te zetten, ontwikkelde men speciale outdoor tapijten. Deze tapijten zijn extra sterk en kunnen zonder problemen tegen regen en fel zonlicht. Een bijkomend voordeel is dat ze makkelijk schoon te maken zijn. Is er tijdens een barbecue een stukje vlees gevallen? Geen probleem. Met een vochtige doek is dat zo opgekuist.

grijs buitentapijt bij loungeset met gele kussens

Waarom een buitentapijt?

Heel wat mensen vragen zich af waarom ze een buitenkleed dienen te kopen en niet simpelweg een tapijt voor binnen op hun terras kunnen leggen.

Een buitentapijt heeft een aantal speciale eigenschappen:

  • Het is waterafstotend, waardoor het niet zal rotten.
  • Het is UV-bestendig, zodat het minder snel verkleurt in het zonlicht.
  • Een buitentapijt is eenvoudig te reinigen met water.

Tip: ik raad aan om het buitentapijt tijdens de wintermaanden in je woning of garage te bewaren. Op deze manier zal het langer meegaan.

outdoor tapijt grijs wit met patroon

Outdoor tapijten in alle formaten, stijlen en kleuren

Wanneer je een tapijtenwinkel zoals Volero bezoekt, valt meteen op dat er een grote variatie aan outdoor tapijten is.

Eerst en vooral op het vlak van afmetingen. De meeste modellen zijn 200 x 300 cm groot. Dat is een mooi formaat voor de meeste terrassen. Natuurlijk zijn er ook kleinere en grotere exemplaren te vinden.

Je hoeft trouwens geen vierkant of rechthoekig buitenkleed aan te schaffen. Een rond buitentapijt kan erg mooi zijn om de rechte lijnen van je loungeset en terrasplanken/stenen te doorbreken. Zo creëer je wat contrast met vormen.

Meestal gebruikt men polypropyleen. Dat is een veelzijdige kunststof met een hoge chemische bestendigheid en een hoge slagvastheid. Daarmee is het perfect geschikt voor de creatie van buitentapijten. Wil je liever iets anders? Dan is een jute tuintapijt misschien iets voor jou. Deze plantaardige vezel geeft een natuurlijke toets aan je tuinterras of balkon.

De grootste variatie zit in de kleuren en patronen. Je kiest uit honderden ontwerpen. Van een effen taupe tapijt tot een zwart-wit geblokt vloerkleed of eentje met een opvallend bloemenpatroon; er is voor ieder wat wils. Op deze manier vind je gegarandeerd een design dat bij je tuinset en woning passen.

buitentapijt

Aandachtspunten

  • Opgelet met sigaretten, sigaren, barbecues… Vuur kan het tapijt beschadigen.
  • Een buitentapijt kan tegen regen. Toch is het een goed idee om tijdens de winter het tapijt op te bergen om de levensduur te verlengen.
  • Vliegen de hoeken omhoog door de wind? Maak gebruik van dubbelzijdige tape (die waterproof is).
  • Zorg ervoor dat de proporties t.o.v. de tuintafel of loungeset kloppen. Een te klein of te groot buitenkleed is niet mooi.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.