Slaapkamer plafondlampen: creatieve ideeën en tips

Ben je bezig met jouw slaapkamerverlichting? Dan zoek je waarschijnlijk een paar leuke plafondlampen. Een geschikt model vinden is geen makkelijke opgave, want er zijn verschillende soorten, stijlen en lichtbronnen om uit te kiezen.

Maar geen paniek, want met onderstaande tips wordt de aankoop van plafondlampen voor jouw slaapkamer een pak eenvoudiger. Bovendien vind je in dit artikel een heleboel leuke ideeën. Lees dus snel verder.

Tip: ga voor een functioneel lichtplan

Wanneer we een doorsnee slaapkamer binnenstappen, zien we één plafondlamp in het midden van de kamer. Men verlicht dus de volledige ruimte met één armatuur. Dat is niet de ideale oplossing.

Je kiest veel beter voor een functioneel lichtplan. Bij deze aanpak breng je eerst de belangrijkste plaatsen in de slaapkamer in kaart, en ga je op basis hiervan de armaturen verdelen.

Stel dat we een rechthoekige slaapkamer hebben. Het bed staat in het midden van de langste muur. Naast het bed vinden we een lange kleerkast, en aan de andere kant een lounge zeteltje. In dit geval zouden we eerst en vooral spots voor de kasten plaatsen, zodat de binnenkant mooi verlicht is. En misschien moeten we ook een plafondlamp boven het zeteltje voorzien. Dit kunnen we verder aanvullen met tafel- of vloerlampen.

De plafondlampen zijn dus niet symmetrisch verspreid over het plafond. Dat hoeft ook niet. Want we hebben licht op de plaatsen waar het nodig is. Dat noemt men een functioneel lichtplan.

muurstickers slaapkamer

Laat je inspireren door de verschillende armaturen

Plafondlampen voor slaapkamers komen in duizend-en-één verschillende vormen. We kunnen ze onderverdelen in vijf groepen:

  • Inbouwspots
  • Opbouwlampen
  • Hanglampen
  • Railsystemen
  • Kabelsystemen

Rail- en kabelsystemen zijn eerder zeldzaam in slaapkamers.

Inbouwspots zien we wel vaak terug. Die zijn erg subtiel. Want als het licht niet brandt, zijn ze vrijwel onzichtbaar. Er bestaan ook een heleboel opbouwspots die tegen het plafond zijn bevestigd (met één of meerdere lampen). Hier speelt het ontwerp wel een belangrijke rol. Want je wil natuurlijk een plafondspot die bij de inrichting aansluit.

Hanglampen zijn een leuk alternatief. Hang er bijvoorbeeld eentje boven het nachtkastje, ter vervanging van de traditionele tafellamp.

verlichting slaapkamer

Plafondlampen in de stijl van je slaapkamer

Doorgaans kies je armaturen die bij de interieurstijl passen. Koop bijvoorbeeld een design plafondlamp als je een moderne slaapkamer hebt. Of ga voor hanglampen met een ronde stoffen kap om jouw landelijke slaapkamer aan te kleden.

Maar je mag evengoed voor een stijlbreuk gaan. Een vintage armatuur in een moderne inrichting is bijvoorbeeld erg mooi. Tip; combineer nooit meer dan twee stijlen.

Ga voor led slaapkamerverlichting

Of je nu plafondlampen voor de slaapkamer zoekt of tafellampen; kies steeds voor led. Dat is eigen een no brainer, want leds zijn veel zuiniger dan halogeen- of spaarlampen. Bovendien gaan ze veel langer mee. Dat is dus een win-win.

slaapkamer verlichting met plafondlampen en wandlampen

Let op de lichtkleur

Nog een tip: houd rekening met de lichtkleur van de lampen die je koopt. Voor slaapkamers raad ik een lichttemperatuur van 2.700 K aan. Die produceren een warmwit licht, wat meteen voor een knusse sfeer zorgt. Lampen met koel wit licht (rond de 6.000 K) hebben een blauwe schijn en zien er totaal niet gezellig uit. Die zijn meer geschikt voor een bureau.

RGB-plafondlampen in je slaapkamer? Dat is zeker een mogelijkheid. Die veranderen van kleur – van rood naar groen en blauw, plus alles tussenin.

plafondverlichting slaapkamer ideeen en tips

Handig: een dimfunctie

Een dimfunctie komt zeker van pas in de slaapkamer. Ze zorgen voor extra flexibiliteit. Zet de lampen op volle sterkte wanneer je kleding uitzoekt of de lakens ververst, en dim de verlichting wanneer je ’s avonds nog even wil ontspannen voor het slapengaan.

Sommige plafondlampen hebben een ingebouwde dimmer. Voor andere armaturen moet je die apart kopen. Controleer dan wel even of de lamp effectief dimbaar is.

Plafondlampen in de kinderkamer

De installatie van plafondlampen in de kinderkamer is complexer dan in een volwassenen slaapkamer. Waarom? Omdat de indeling vaak verandert. Want bij de overgang van baby- naar kleuterkamer komt het bed misschien op een andere plaats. En als je zoon of dochter gaat studeren, wordt de indeling misschien opnieuw aangepast om een bureautafel toe te voegen.

Daarom is het een goed idee om in de kinderkamer wel met symmetrische plafondlampen te werken. Verdeel in- of opbouwspots over het plafond om alles egaal te verlichten. Dit kan je verder aanvullen met vloer- en tafellampen. Want die zijn makkelijker te verplaatsen.

kinderkamer happy lights inrichting

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.