Een eettafel kopen: waar moet je op letten?

Je bent dus van plan een eettafel te kopen? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want door de overvloed aan keuze – er zijn letterlijk duizenden combinaties – is het niet eenvoudig om de knoop door te hakken.

Om je te behoeden voor foute keuzes, geven we hieronder enkele tips die bij de aankoop van een eettafel van groot belang zijn. Heb je zelf nog tips? Post een reactie en deel ze met de rest van ons.

De grootte van de tafel

Niet elke eetkamer is even groot. Sommige mensen wonen in een bescheiden appartementje, andere leven in een riante villa.

Gelukkig zijn er eettafels in verschillende vormen en maten.

Het ideale formaat hangt af van:

  • De beschikbare ruimte: laat voldoende plaats vrij rond de tafel, anders oogt de eetkamer erg benauwd. Voorzie minstens 1 meter vrije ruimte tussen de tafel en een muur of andere meubels.
  • Het aantal gasten: reken min. 60 cm per zitplaats. Wil je drie gasten per zijde? Koop dan een eettafel van minstens 180 cm.

Tip: wil je wat meer flexibiliteit? Een uitschuifbare eettafel maak je snel groter wanneer er gasten zijn.

Ook de breedte en hoogte zijn belangrijk. Op een breed tafelblad kan je lekker veel spullen kwijt. Maar dan heb je wel voldoende ruimte nodig. En bij relatief hoge stoelen heb je natuurlijk een hoge(re) tafel nodig, anders zit het blad tegen de benen van jouw gasten.

eetkamer met zwarte eettafel en stoelen

Rond of rechthoekig?

Hoewel rechthoekige eettafels de populairste keuze blijven, zijn er toch heel wat mensen die een rond model verkiezen. Vooral in kleine eetkamers is dit een goed idee. Want hierdoor lijkt de ruimte groter dan ze werkelijk is.

Qua formaat geeft een ronde eettafel met een diameter van 90 cm plaats aan vier personen. Eentje van 160 cm is voldoende ruim voor 6 personen.

Tip: combineer een ronde eettafel met een ronde hanglamp. Zo zorg je voor een mooie mix and match!

Eetkamerstoelen

Heb je reeds eetkamerstoelen en ga je enkel een nieuwe tafel kopen? Dan heeft dit een invloed op jouw keuze. Want ze vormen één geheel. De stoelen moeten immers bij de eetkamertafel passen.

Heb je bijvoorbeeld een landelijke eetkamerstoel van leer, kies dan voor een klassieke houten eettafel. Ben je eerder fan van een moderne eetkamer en heb je echte designstoelen? Dan is een strakke tafel met een keramiek blad de perfecte match.

Nog geen stoelen? Maak het jezelf makkelijk en koop een eettafel set. Deze set bestaat uit een tafel en stoelen die qua vormgeving bij elkaar aansluiten.

landelijke eetkamer met houten eettafel en armstoelen

Materiaalkeuze

De materiaalkeuze heeft voornamelijk een invloed op het onderhoudsgemak.

Denk bijvoorbeeld aan een handgemaakte eettafel met stalen poten en een tafelblad van steigerhout. Dit hout vraagt regelmatig onderhoud. Een blad van kunststof is veel onderhoudsvriendelijker. Dat is handig voor gezinnen met kleine kinderen.

Massief hout, laminaat, kunststof, keramiek … laat je goed informeren over de voor- en nadelen van elk materiaal.

Neutrale kleur

Nog wat advies: koop een eettafel in een neutrale kleur. Trendy tinten als groen, geel en blauw zijn leuk, maar vervelen snel.

Wil je toch een kleurrijke toets aan jouw interieur geven? Haal dan enkele decoratiestukken in huis. Zo creëer je meer flexibiliteit wanneer het gaat om de aankleding van de eetkamer. Bovendien kan je de accessoires makkelijk afstemmen op elk seizoen.

joli eettafel ovaal

De poten

De poten zijn waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt bij de zoektocht naar een eettafel.

Toch zijn ze belangrijk. Want sommige modellen hebben poten die de beschikbare beenruimte beperken. Denk bijvoorbeeld aan een tafel met een x-poot aan de kopse kant. Hierdoor kan er niemand aan de kop van de tafel plaatsnemen.

Bijpassende eetkamermeubels

Heel wat mensen willen een dressoir of barkast in dezelfde stijl als hun eettafel. Ze kopen dan een complete eetkamer set. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Sommige collecties zijn niet zo uitgebreid. Dat maakt de zoektocht naar bijpassend meubilair iets moeilijker.

Ben je op zoek naar wat extra hulp bij het samenstellen van de eetkamer? Vraag dan advies in jouw favoriete meubelzaak. Of doe inspiratie op in interieurmagazines en woonblogs.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.