Hoe onderhoud je een lederen salon?

Leder is een prachtig natuurproduct dat al verschillende decennia door de meubelindustrie gebruikt wordt. Het is een veelzijdig materiaal dat zowel in een klassiek als modern interieur past. Daarnaast is het ook erg duurzaam – althans met het juiste onderhoud. Om je lederen salon nog beter te beschermen, geven we je een aantal handige onderhoudstips.

Instructies van de fabrikant

Er zijn verschillende ledersoorten die voor meubilair worden gebruikt. Daarom is het in de eerste plaats aangeraden om de instructies van de fabrikant te bekijken. Bij de meeste lederen salons krijg je informatie omtrent het soort leder dat gebruikt werd en de bijhorende onderhoudstechnieken. Volg deze handige tips om je salon in topkwaliteit te houden.

Periodiek onderhoud

Net zoals de rest van je meubilair verdient je lederen salon een wekelijkse schoonmaakbeurt. Dit gebeurt best met behulp van een droge stofdoek of een uitgewrongen zeemvel. Gebruik deze zeemvel enkel en alleen voor je salon om te vermijden dat er beschadigende producten van ander meubilair op het leder terecht komen.

Daarnaast is het aangeraden om een à twee keer per jaar de zetel te behandelen met speciale onderhoudsproducten voor leder. Hierdoor wordt het materiaal optimaal gevoed waardoor het mooi en soepel blijft.

Gebruik nooit chemische reinigingsproducten zoals bleekwater of ammoniak. Deze kunnen het leder onherroepelijk beschadigen. Ben je niet zeker of schoonmaakproduct al dan niet gebruikt mag worden? Test het dan eerst op een niet-zichtbare plaats. Zo voorkom je zichtbare vlekken of beschadigingen.

woonkamer met lederen sofa en planten

Voorkom schade

Zoals het spreekwoord zegt: “voorkomen is beter dan genezen.” Door met enkele zaken rekening te houden, kan je heel wat problemen vermijden.

Heb je per ongeluk een vlek gemaakt? Was deze dan zo snel mogelijk af. Leder is een poreus materiaal – een vlek kan dus snel intrekken waardoor het extra moeilijk wordt om ze te verwijderen.

Verwijder nooit een vlek door erover te wrijven. Hierdoor dringt het vuil dieper in het leder. Het is best om de vlek met een papieren doekje op te deppen en daarna met een vochtige zeemvel op te kuisen.

Tenslotte is het aangeraden om voorzichtig te zijn met scherpe kledingsstukken zoals sierspijkers in jeans, ritssluitingen en riemen. Ook huisdieren kunnen het leder beschadigen.

Zoek de juiste plaats

Iets waar veel mensen niet bij stilstaan is de positie van hun zetel in de woonkamer. Nochtans kan dit een invloed hebben op de levensduur van je lederen salon.

Vermijd een direct blootstelling van het salon aan zonlicht. Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat het leder uitdroogt en zijn kleur verliest.

Voor diezelfde reden houd je best rekening met verwarmingsbronnen of airconditioning. Te weinig ruimte tussen je salon en deze toestellen kan de levensduur van het leder beperken.

Leder is ook gevoelig voor droge lucht. Houd dus de luchtvochtigheid van de kamer in het oog. Een optimale luchtvochtigheid voor leder bevindt zich tussen de 50% en 65%.

Alles op een rijtje

  • Lees eerst de onderhoudsinstructies van de fabrikant.
  • Gebruik tijdens de wekelijkse poetsbeurt een stofdoek of vochtige zeemvel.
  • Behandel het leder een à tweemaal per jaar met voedende lederproducten.
  • Vermijd chemische schoonmaakproducten.
  • Plaats je lederen salon niet in direct zonlicht.
  • Houd wat afstand van verwarmingstoestellen of airconditionings.
  • Laat vlekken niet intrekken maar verwijder ze meteen.
  • Wees voorzichtig met scherpe kledingsstukken en huisdieren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.