Tips voor warmte en gezelligheid in de woonkamer

Je woonkamer is een van de belangrijkste plekken in huis. Het is een plaats waar je heerlijk kan ontspannen na een drukke dag, waar vrienden en familie zich thuis voelen en waar je uitgebreid kan eten en drinken. Het is daarom erg van belang dat je jezelf thuis voelt op deze plek. Met deze tips zorg je voor extra warmte en gezelligheid in de woonkamer.

Tip 1: Kies voor natuurlijke materialen

Materialen die horen bij een warme woonkamer inrichting zijn vooral natuurlijke materialen. Landelijke meubels zijn hier een goed voorbeeld van. Vaak zijn deze meubels gemaakt van hout en zijn ze te koop in veel verschillende kleuren. Bruine meubels zorgen voor een warme sfeer, maar ook witte meubels kunnen heel mooi staan. Wanneer je kiest voor witte meubels is het mooi als je voor de gordijnen of muren een donkere tint kiest zodat het niet té wit wordt in je woonkamer.

Extra tip: gebruik verschillende materialen door elkaar (zoals katoen, wol, riet, hout…), de verschillende texturen zullen een extra speelse toets aan je woonkamer geven.

gezellige woonkamer met warme materialen

Tip 2: Ga voor warme kleuren

De kleuren die worden gebruikt bepalen voor een groot deel de sfeer van een woonkamer. Met kleuren kan je alle kanten op. Voorbeelden van warme kleuren zijn rood, oranje, geel en bruin. Betekent dit dat je alleen een warme sfeer creëert door je muren in deze tinten te schilderen? Nee, gelukkig niet. De kleuren komen het mooist naar voren als ze worden gecombineerd met een wat koelere basiskleur. Maak van te voren een goede afweging, want het gebruik van te veel verschillende kleuren maakt je woonkamer snel druk en onrustig. Je kunt de kleuren uitstekend combineren door bijvoorbeeld een aantal meubels te plaatsen met een warme kleur en daar tegenover een meer neutrale tint op de muur.

Extra tip: kies één hoofdkleur en combineer deze met een tweetal accentkleuren. Teveel verschillende kleuren combineren zorgt voor een chaotische uitstraling.

interieurkleuren

Tip 3: Vermijd felle verlichting

Ook verlichting speelt een grote rol in je woning. Felle verlichting is een echte afknapper als het gaat om gezelligheid. Vermijd felle lampen dus zoveel mogelijk. Fel licht is af en toe wel wenselijk, voor tijdens het werk of tijdens het koken bijvoorbeeld. Een lamp met een dimmer zou daarom een mooie oplossing zijn. Naast dimlicht kun je ook een warme sfeer creëeren door middel van accentverlichting of kaarsen. Vooral in de koude en donkere maanden zorgen kleine lichtbronnen voor een sfeervolle stemming en comfort in huis.

Extra tip: kies in de woonkamer voor lampen met een warme lichtkleur. Deze hebben een warme, oranje gloed.

riverdale kaarsen op tafel

Tip 4: Zorg voor voldoende accessoires

Accessoires zorgen ervoor dat je woonkamer er helemaal af uit ziet. Natuurlijke decoraties, zoals houten materialen en wollen kleedjes doen het altijd goed. Ook kaarsen zorgen voor gezelligheid in je woonkamer. De kleuren van de kaarsen kunnen goed worden gecombineerd met de rest van de kleuren in huis. Door accessoires toe te voegen komt je woonkamer tot leven wat zorgt voor een lekker warm gevoel.

Extra tip: kies voor geurkaarsen om een heerlijk aroma doorheen de woonkamer te verspreiden.

Tip 5: Een graadje warmer

Een koude kamer is nooit gezellig. Voor een knusse woonkamer kan je dus best de centrale verwarming een graadje hoger zetten. Een tropische 24 graden is niet nodig, maar een minimumtemperatuur van 20 à 21 graden Celcius is toch aangeraden.

Extra tip: geef regelmatig je cv-ketel een onderhoudsbeurt. Zo kom je niet tijdens de koude wintermaanden zonder verwarming te zitten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.