Gras Verticuteren voor een Mooi Gazon

Gras verticuteren is een noodzakelijke karwei om je gazon in topconditie te houden. Door mos en onkruid ontstaat er immers een soort viltlaag op het gazon waar water, licht en lucht moeilijk doorheen kunnen. Ze ‘verstikken’ als het waren het gras en remmen de groei van nieuwe grassprieten. Door regelmatig te verticuteren zorg je ervoor dat je gras mooi groen blijft.

Hoe kan je verticuteren?

Verticuteren is een arbeidsintensieve klus. Daarom huur (of koop) je best een verticuteermachine. Deze machine heeft een aantal messen of tanden die de viltlaag uit het gazon verwijderen. Je kan de diepte van deze machine regelen, maar meestal ligt deze rond de 0,5 cm. Bij een te diepe verticuatie kan je de graswortels beschadigen.

Een stap voor stap overzicht:

  1. Als voorbereiding op de verticutatie strooi je best 2 weken op voorhand kalk op je gazon.
  2. Maai het gras met een grasmachine.
  3. Begin met verticuteren op een diepte van 0,5 cm.
  4. Verwijderen het losgekomen mos met een hark.
  5. Strooi opnieuw een laag kalk om de vorming van een nieuwe viltlaag te voorkomen.

Na de behandeling zal je gazon er niet zo goed uitzien. Maar wees gerust, na een paar dagen zal het gras alweer opknappen. Dankzij het verticuteren hebben nieuwe jonge grasscheuten alle kansen om uit te groeien tot een frisse grasmat.

Wanneer moet je verticuteren?

De beste periode om je gras te verticuteren is het voorjaar, rond de maand maart-april.  Tijdens deze periode komt de grasgroei terug op gang na de winter. Door op dit moment je gazon te behandelen, zal ze er extra mooi uitzien tijdens de zomermaanden.

Eventueel kan je dit ook in het najaar doen (september of oktober). Maar doe het niet te laat, zodat je gras voldoende is herstelt om de winter te doorstaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.