Onderhoud van een Zwembad: Enkele Tips

Hoera, je hebt eindelijk een zwembad gekocht. Nu nog het zwembad laten vollopen en je bent klaar voor urenlang waterplezier met het ganse gezin. Natuurlijk wil je dit water zo lang mogelijk proper houden. Dat is niet alleen mooier (water met algen ziet er niet zo uitnodigend uit), het is ook gezonder. Je zou het misschien niet verwachten, maar water kan zelfs gevaarlijk worden als het niet regelmatig behandeld wordt met een bacteriedodend middel. Om het zwembadwater in topconditie te houden, hebben we een aantal handige tips verzameld.

Zwembadonderhoud met chloor

De meeste mensen gebruiken chloor om hun zwembad te onderhouden. Chloor is een chemisch product dat helpt om bacteriën te doden. Het is bijzonder efficiënt en vergt het minste onderhoud. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom chloor ook in openbare zwembaden wordt gebruikt.

Hoe kan je chloor toevoegen?

Een veelgebruikte manier om chloor aan een zwembad toe te voegen is met behulp van een chloordrijver. Dit is een drijvende houder met chloortabletten. Deze tabletten worden langzaamaan door het water opgenomen. Er bestaan ook externe chloorpompen die automatisch de juiste hoeveelheid chloor toevoegen. Natuurlijk is deze methode iets prijziger. Tenslotte kan je ook chloorgranulaat toevoegen voor een shockbehandeling. Deze poeder moet je altijd eerst oplossen in een emmer lauw/warm water.

De juiste PH-waarde

Voordat je chloor toevoegt, moet je ervoor zorgen dat de PH-waarde van het zwemwater (ook wel zuurtegraad genoemd) in orde is. Deze moet altijd tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Er zijn allerlei producten beschikbaar om deze PH-waarde aan te passen.

Alternatieven

Gebruik je liever geen chloor voor het onderhoud van je zwembad? Dan is er nog een alternatief; een zoutwatersysteem. Zo wordt het water proper gehouden door middel van zout. Een zoutwatersysteem kost wel wat meer, maar het is een interessante ecologische oplossing voor zwembadonderhoud. Door zout te gebruiken in plaats van chloor heb je nooit meer last van rode ogen als je onderwater zwemt en wordt jouw kleding niet aangetast. Het nadeel is wel dat het water een lichte zoutsmaak heeft.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.