Bioklimatische pergola’s voor 365 dagen tuinplezier

Heerlijk, zo’n vakantie in eigen tuin. Je kan er volop genieten van het mooie weer, lekker eten en een verfrissend drankje. Tot een plotse stortbui roet in het eten gooit…

De oplossing? Een bioklimatische pergola. Die zorgt voor tuinplezier het hele jaar door. De vakmensen van Concept Alu, de bioklimatische pergola-installateur, geven meer informatie over deze unieke overkappingen.

Wat is een bioklimatische pergola?

Een bioklimatische pergola is een terrasoverkapping die je beschermt tegen alle weerselementen: zon, wind, regen en sneeuw. Hiervoor is de overkapping uitgerust met een kantelbaar lamellendak en één of meerdere oprolbare schermen aan de zijkant. Die kan je zowel handmatig bedienen als met een afstandsbediening.

De meeste mensen kiezen ervoor om deze pergola aan de gevel te bevestigen, als een verlengstuk van hun woning. Daarnaast is het perfect mogelijk om deze bioklimatische pergola vrijstaand te plaatsen. Maak er bijvoorbeeld een schaduwplekje van in het midden van de tuin of aan het zwembad.

bioklimatische pergola

Waarom een lamellendak?

De lamellen kan je kantelen om zelf de lichtinval te bepalen. Geniet van de volle zon, een streepje licht of de koele schaduw. Doe alles dicht om het terras te beschermen tegen de regen. Zulke flexibiliteit is onmogelijk bij een standaard pergola of veranda.

Een bioklimatische pergola staat meestal tegen de woning, met aan de andere kant van de gevel de keuken of eetkamer. Op warme dagen dient de overkapping als zonwering. Sluit de lamellen om het binnen lekker koel te houden. Op winterdagen kan je het lamellendak openen om de gratis zonnewarmte te benutten en je energiefactuur te verlagen. Handig, toch?

overkapping met lamellendak

Optionele extra’s

Het leuke aan zo’n bioklimatische pergola is de ontwerpvrijheid. Je kiest zelf de afmetingen, stijl en kleuren. Wil je een compacte antracietgrijze overkapping? Of droom je van een extra grote luxe pergola in een RAL-kleur naar keuze? Alles is mogelijk. Voor elke woning en tuin is er een passende oplossing.

Daarnaast geniet je van nog meer comfort met volgende (optionele) extra’s:

  • Ingebouwde ledverlichting – ideaal voor die later zomeravonden
  • Infraroodverwarming – om ook op frissere dagen van je tuin te genieten
  • Windsensoren – doen automatisch de schermen dicht bij sterke wind om schade te voorkomen
  • Regensensoren – sluiten automatisch het lamellendak bij regenbuien
  • Glazen schuifwanden – voor een permanente beschermen tegen de wind
alu pergola met lamellen dak bij zwembad

Voordelen van een bioklimatische pergola

Je vraagt jezelf misschien af waarom je dit soort pergola in je tuin zou plaatsen. Wel, hier zijn alvast enkele voordelen om je te overtuigen:

  • 365 dagen tuinplezier. Je kan het hele jaar door van het buitenleven genieten, ook als het weer minder goed is. Je bent namelijk beschermd tegen regen en wind.
  • Extra privacy. Kies je voor een bioklimatische pergola met oprolbare zijschermen, dan zorgen die voor extra privacy. Zo vermijd je inkijk van nieuwsgierige buren.
  • Meerwaarde voor je woning. Moest je ooit de stap zetten om je woning te verkopen, dan is deze luxe overkapping ongetwijfeld een meerwaarde. Ze betaalt zichzelf dus terug.
bioklimatische pergola

Niet alleen voor woningen

Bioklimatische pergola’s zijn dus ideaal voor particulieren die meer tuincomfort zoeken. Daarnaast worden deze constructies ook op andere plaatsen gebruikt, zoals de terrassen van horecazaken of bij toonzalen. Ze zijn werkelijk multi-inzetbaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.