Plantenbakken op je balkon: waarop letten?

Heb je een appartement met een balkon en wil je toch het tuingevoel oproepen? Zet dan enkele plantenbakken op je terras. Met deze groene toets oogt je balkon veel uitnodigender.

Bij de aankoop van plantenbakken zijn er wel enkele zaken om in je achterhoofd te houden. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje:

Hoeveel ruimte is er?

Bij de aankoop van plantenbakken voor je balkon meet je eerst de beschikbare ruimte op. Want met een paar oversized potten op een klein balkon blijft er weinig plaats over om te zitten. Zorg dus dat de afmetingen in verhouding zijn met de beschikbare ruimte.

Voor erg kleine balkons zijn er hangbakken. Die potten worden met haakjes aan de balustrade bevestigd. Op deze manier blijft de vloer vrij, waardoor je geen plaats verliest. Hangpotten zijn een goed alternatief.

balkon met hangbakken aan een metalen balustrade

Hoe hoog zijn de planten?

Op je balkon kan je allerlei planten zetten, waaronder hortensia’s, siergrassen, viooltjes, vetplantjes, olijfboompjes, enz. Er is voor elk wat wils.

Niet elke plant is even groot. Sommige soorten groeien heel breed, terwijl andere de hoogte opzoeken. Dat is belangrijk bij de keuze van de pot. Lage planten kan je bijvoorbeeld in een hoge, langwerpige bloempot zetten. Voor de hoogste plantensoorten is een pot op de balkonvloer voldoende.

Let ook op de positionering van al dit groen. Een grote plant kan veel zonlicht wegnemen, waardoor het binnen donkerder wordt en kleiner aanvoelt. Hoge, brede planten zet je dus best niet voor een raam, maar aan de zijkant van het balkon.

dakterras in de stad met tafels, stoelen, planten en een lichtslinger

Welk plantenbak materiaal kies je?

Wie naar de plantenbakken van elho en andere leveranciers kijkt, ziet meteen dat er verschillende materialen zijn. Elk materiaal heeft voor- en nadelen:

Kunststof

 • Licht gewicht, makkelijk te verplaatsen
 • Grote variatie aan kleuren
 • Relatief goedkoop materiaal

Metaal

 • Strakke uitstraling
 • Stijlvol roesteffect (bv. bij Cortenstaal)
 • Bijzonder sterk

Keramiek

 • Duurzaam
 • Minder goed bestand tegen vorst
 • Vrij zware plantenbakken

Hout

 • Natuurlijke uitstraling
 • Duurzaam (indien hardhout)
 • Goedkopere houtsoorten regelmatig oliën/vernissen
balkon met plantenbakken, tafel en stoelen

Met of zonder wieltjes?

Een aantal plantenbakken hebben ingebouwde wieltjes onderaan. Dat is handig wanneer je ze regelmatig moet verplaatsen. Ook als je je balkon wil schoonmaken, zijn deze wieltjes erg nuttig. Let er wel op dat de wieltjes een remfunctie hebben, zodat de pot niet wegrolt op de licht hellende ondergrond van een terras.

PS: er bestaan ook losse plankjes met wielen die je onder eender welke pot kan plaatsen.

Al aan extra’s gedacht?

Tegenwoordig vind je ook plantenbakken met enkele extra’s. Denk bijvoorbeeld aan ingebouwde verlichting. Die zorgen meteen voor een gezellige sfeer op het balkon van je appartement. Er zijn ook modellen met een automatische beregening. Je vult het waterreservoir, wat mondjesmaat aan de bodem wordt afgegeven. Handig als je regelmatig vergeet om je balkonplanten water te geven. Tenslotte hebben sommige potten een extra isolatielaag om de plant te beschermen tijdens koude wintermaanden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.