Plaatsingstips voor een zonneschermdoek

Een terras in de volle zon wordt snel ondraaglijk warm. Een beetje schaduw is dus altijd welkom. Dat kan aan de hand van een klassieke parasol of zweefparasol, maar waarschijnlijk is een zonnescherm de beste optie. Deze zonneluifel beslaat een veel grotere oppervlakte en staat nooit in de weg. Enkel maar voordelen!

Aandachtspunten tijdens de aankoop

Ga je een nieuw zonnescherm kopen? Dan vind je hieronder enkele handige tips om de juiste keuze te maken.

  • Afmetingen. Meet het terras op om de afmetingen van het doek te bepalen. Naast standaardmaten is er ook maatwerk mogelijk, maar dat is meestal iets duurder.
  • Doekkleur. Het kleurenpalet is enorm uitgebreid, van subtiele kleuren tot felle tinten. Mijn advies: ga voor een neutrale, tijdloze kleur. Trendkleuren zullen na verloop van tijd hun charme verliezen.
  • Framekleur. Naast het doek moet je ook een kleur voor het frame kiezen. Zorg dat die bij de stof van het zonnescherm en de architectuur van de woning past. Sommige mensen stemmen deze kleur af op hun buitenschrijnwerk.
  • Patroon. Kies je een effen zonneschermdoek of eentje met lijnen of een ander patroon?
  • Volant. Koop eventueel een luifel met een volant, dat is een strook aan de voorzijde van het zonnescherm om de laagstaande zon tegen te houden.
  • Waterdichtheid. Er bestaan ook waterdichte zonnedoeken – handig als je tijdens een zomerse plensbui toch van je tuin wil genieten.
  • Verlichting. Tegenwoordig zijn zonneschermen met ingebouwde ledverlichting erg populair. Die lampjes zijn handig en stijlvol.
  • Motorisatie. Een elektrische zonneluifel biedt meer comfort. De meeste geautomatiseerde modellen zijn tevens voorzien van een stormbeveiliging, waardoor de luifel zichzelf sluit als er teveel wind is.

Een zonneluifel monteren

De montage doe je best met twee personen (of meer). Dat werkt veel gemakkelijker.

Een zonneluifel kan vrij zwaar zijn, zeker wanneer je kiest voor eentje met een elektrische bediening. Voorzie dus stevige pluggen en bouten om alles tegen de gevel te bevestigen. Indien nodig verstevig je de montage met een chemisch anker.

Daarnaast houd je rekening met de montagehoogte. Controleer de hellingsgraad van het doek om te bepalen waar de zonneluifel moet komen. Anders loop je het risico om met je hoofd tegen het doek te lopen.

Zorg ervoor dat de cassette waterpas hangt. Anders zal het doek niet mooi afrollen. En een scheve zonneluifel is natuurlijk ook geen zicht.

Tegenwoordig zijn er elektrische zonneschermen met een zonnepaneeltje en batterijen. Heb je een klassiek model met een elektrische bediening, dan moet je natuurlijk een stroomkabel voorzien. Een integratie in je domoticasysteem is zeker het overwegen waard, omdat je zo allerlei automatisatiemogelijkheden hebt.

Het luifeldoek vervangen

Sommige mensen moeten het doek vervangen omwille van een beschadiging, of simpelweg omdat ze uitgekeken zijn op de kleur en/of het patroon.

Gelukkig is een luifeldoek vervangen vrij simpel. In onderstaande video vind je alle instructies om dit zelf te doen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.