Schuifdeursystemen zijn mooi en praktisch. Ze laten veel licht binnen en laten gebruikers toe om een brede doorgang naar buiten te creëren.
Er zijn allerlei opties qua materialen, rails, beveiligingen, isolatiewaarden… Om je te helpen de juiste keuzes te maken, heb ik een paar aandachtspunten voor de aankoop en installatie van schuifsystemen verzameld.
Schuifsysteem of hefschuifsysteem?
Wist je al dat er een verschil is tussen een schuifsysteem en een hefschuifsysteem?
Bij deze eerste schuift het bewegende deel rechtstreeks opzij. Bij een hefschuifsysteem wordt het bewegende deel eerst opgetild voordat het openschuift. De bediening verloopt net iets vlotter, terwijl de luchtdichtheid (en dus ook isolatie) beter is.
Profielen in aluminium, kunststof of hout
Schuifdeursystemen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.
Aluminium schuifdeursystemen
Aluminium is een veelgebruikt materiaal voor standaard ramen en deuren. Ook voor schuifdeuren is het een uitstekende keuze. Op functioneel en esthetisch vlak scoort het zeer goed. Daarnaast bieden aluminium schuifdeursystemen volgende voordelen:
- Sterk, met een lange levensduur
- Zeer onderhoudsvriendelijk
- Brand- en inbraakveilig
- 100% Recycleerbaar
En de nadelen? Dat is vooral de prijs. Aluminium is vaak duurder dan pvc of hout, maar dat wordt goedgemaakt door de lange levensduur, die tot meer dan 50 jaar bedraagt.
Pvc schuiframen
Pvc schuiframen zijn populair vanwege hun prijskaartje. In vergelijking met aluminium zijn ze doorgaans goedkoper. Toch bieden de profielen een uitstekende thermische isolatie en vragen ze weinig onderhoud.
- Uitstekende isolatiewaarden
- Budgetvriendelijk
- Eenvoudig schoon te maken
Het nadeel van kunststof is dat het minder kleurvast is dan aluminium. De kans op krassen is ook relatief groot.
Houten schuifdeuren
Hou je van een natuurlijke uitstraling? Dan is een houten schuifraam iets voor jou. Hout is van nature een zeer goede isolator. Het is dus ideaal voor passiefhuizen en BEN-woningen.
- Natuurlijk materiaal
- Superisolerend
- Ecologisch (vooral bij FSC hout)
Houten schuifdeursystemen vragen meer onderhoud dan aluminium en kunststof. Daarnaast ligt het prijskaartje aan de hoge kant.

Aantal rails
De opengaande delen van een schuifraam glijden over 1, 2 of 3 rails:
- Monorail: Een vast raam met een beweeglijke component die over 1 rail schuift.
- Duorail: 1 kader met 2 schuivende delen die op 2 rails lopen. Het is mogelijk om een van de delen vast te zetten.
- Tri-rail: 1 kader met 3 beweegbare delen, elk op hun eigen rail. Bij dit systeem kan je het schuifraam verder dan de helft openzetten.
Isolatieniveaus
Bewoners streven altijd naar een zo laag mogelijk energieverbruik. Een schuifdeursysteem met een goede thermische isolatie is dus cruciaal om de stookkosten onder controle te houden.
De thermische isolatie begint met de keuze van de profielen. Kies voor profielen in aluminium, kunststof of hout met een zo laag mogelijke Uf-waarde. Des te lager deze waarde, des te minder warmte wordt doorgelaten.
Daarnaast speelt natuurlijk de beglazing een rol. Het glas vormt de grootste oppervlakte van een raam. Kies voor dubbel HR-glas, of zelfs driedubbele beglazing, met de laagste Ug-waarde. Met de juiste keuzes is een Ug-waarde tussen 0,8 en 0,5 W/m²K mogelijk.
Tip: Plaats tijdens de isolatie een luchtdichte folie tussen het raamkader en de muur. Zo verbeter je de luchtdichtheid van het gebouw.
Een goede thermische isolatie gaat altijd samen met een goede akoestische isolatie. Zaken zoals meerkamerprofielen en driedubbel glas voorkomen dat omgevingsgeluid het gebouw binnendringen. Je geniet dus van meer stilte.
In bepaalde situaties is een hoge brandweerstand vereist. Gelukkig zijn er ook brandwerende schuifdeursystemen verkrijgbaar.
Beveiliging van schuifsystemen
Inbraakbeveiliging is belangrijk voor elk type gebouw, of het nu om woningen, horecazaken, kantoren of winkels gaat. Er zijn een paar maatregelen die je kan nemen om schuifdeursystemen nog veiliger te maken:
- Een uithefbeveiliging op het bewegende deel
- Veiligheidssloten met meerpuntsluitingen (met SKG-keurmerk)
- Een extra bijzetslot
- Veiligheidsbeglazing
- Rolluiken als bijkomende barrière