Inspiratie voor LED-verlichting in je woonkamer

LED-verlichting is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Waar dit vroeger een nieuwe, onbekende verlichtingsbron was, is LED ondertussen uitgegroeid tot het meest populaire verlichtingstype. Zelfs in de woonkamer.

Waarom LED kiezen?

Je mag uiteraard nog steeds halogeenspots of spaarlampen in je woonkamer gebruiken. Toch bieden LED’s interessante voordelen:

  • Deze diodes verbruiken slechts een fractie van de energie van een halogeen- of spaarlamp. Door alle lampen in huis te vervangen door LED bespaar je tientallen euro’s per jaar.
  • LED-verlichting is erg robuust en gaat veel langer mee. Je hoeft dus minder vaak lampjes te vervangen.
led-woonkamerverlichting

LED-woonkamerverlichting

Het goede nieuws is dat je tegenwoordig overal LED-lampen kan installeren. Voor een woonkamer denken we aan:

  • Plafondspots. Installeer in- op opbouwspots boven de sofa (eventueel in een U of L-vorm) om je zetel te verlichten.
  • Tafellampen. Zet een tafellamp op het televisiekastje om ‘s avonds wat sfeerlicht te creëren.
  • Vloerlamp. De woonkamer is de ideale plek om een goed boek te lezen. Een vloerlamp/leeslamp is dus geen overbodige luxe.

Bovenstaande basisverlichting kan je nog verder uitbreiden met bijvoorbeeld wandlampen. Ook indirecte verlichting is erg mooi in een woonkamer.

Stijlen

Heb je een landelijke woonkamer? Of een moderne inrichting? Dat maakt eigenlijk niet uit, want LED-verlichting komt in alle mogelijke stijlen.

Zowel voor een landelijk, modern, klassiek, industrieel, Scandinavisch, bohemian, vintage … interieur is er een overvloed aan keuze. Kijk maar eens op de webshop van Led-wereld.be om het grote aanbod te ontdekken.

moderne living met led staanlamp en spots

Implementeer een dimmer

Nog een tip voor jouw LED-woonkamerverlichting: installeer een dimmer. Hiermee pas je in een handomdraai de lichtsterkte aan. Zo verandert de sfeer.

Wanneer je een boek leest of gasten over de vloer hebt, mag de lichtintensiteit wat hoger. Tijdens een filmavond dim je de verlichting voor een gezellige sfeer. Dit maakt jouw woonkamer nog veelzijdiger.

PS: heel wat mensen denken dat LED’s niet dimbaar zijn. Niets is minder waar. Deze diodes zijn wel degelijk compatibel met een dimfunctie. Vraag raad aan jouw elektricien of verlichtingswinkel voor meer informatie.

Sfeervolle kleuren

Je kan zelfs overwegen om voor RGB LED’s te gaan. Die produceren gekleurd licht. Groen, blauw, rood, paars, oranje … alle kleuren van de regenboog zijn mogelijk.

Opgelet, want er is een verschil tussen RGB en RGBW. Een RGB-LED produceert wit licht door de rode, groene en blauwe chip te combineren. Bij een RGBW-diode is er een extra warmwitte chip, voor een mooier wit licht.

woonkamer led licht plafond

Aparte kringen

Het is een goed idee om de plafondverlichting in je woonkamer op te delen in meerdere kringen.

Stel dat je bijvoorbeeld een U-vormig hoeksalon hebt. Zonder onderverdeling moet je alle lampen aandoen om een boek te lezen. Maar als je de plafondspots onderverdeeld in kleinere groepen (bijvoorbeeld links – midden – rechts) kan je slechts enkele lampen bedienen. Zo geniet je van meer flexibiliteit.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.