Het perfecte tv-meubel kopen: 6 tips

Ga je een nieuw tv-meubel kopen? Dan kies je waarschijnlijk een model dat er mooi uitziet. Uiteraard geeft het ontwerp de doorslag. Maar er zijn ook enkele praktische zaken om rekening mee te houden. Zoals de 6 tips in dit artikel.

industrieel tv-meubel in hout

De juiste hoogte

Iets waar weinig kopers bij stilstaan, is de hoogte van hun tv-meubel. Want een te laag/hoog geplaatste televisie is niet echt comfortabel.

Maar hoe vind je nu de juiste hoogte?

Simpel: ga in de zetel zitten en meet de afstand van de vloer tot aan je ogen. Dat is de maximumhoogte voor het middelpunt van de televisie. Het is immers makkelijker om iets naar beneden te kijken dan constant naar omhoog.

Klassieke interieurs hebben vaak een salon met een hogere zitpositie. In dat geval zal het tv-meubel ongeveer 50 cm hoog zijn. In moderne woonkamers zien we soms een erg laag designsalon. Dan is een laag tv-kastje, van pakweg 35 cm hoog, een betere keuze.

Ruimte voor kabels

Er zijn allerlei kabels die je moet wegwerken: stroomkabels, HDMI, internet, televisieaansluiting, audio… Om deze netjes te verbergen is het handig wanneer het tv-meubel achteraan een opening heeft.

Hangt jouw tv tegen de muur, en heb je een wachtbuis waarlangs de kabels naar beneden komen? Controleer dan even of het televisiekastje hoog genoeg is. Anders zie je de kabels zitten.

robuust houten tv meubel

Kies voor contrast

Meestal wordt een interieur aangekleed volgens één stijl. Dat is natuurlijk de makkelijkste optie. Toch kan je een woonkamer tot leven brengen door enkele andere woonstijlen te introduceren.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een industrieel tv-meubel in een moderne living? Of een vintage kastje in een Scandinavische inrichting?

Dit contrast maakt het geheel minder saai. Want elke ruimte heeft een eyecatcher nodig.

Al aan wieltjes gedacht?

Vandaag de dag bestaan er ook tv-meubels op wieltjes. Dat is vooral handig tijdens de wekelijkse schoonmaakbeurt. Maar het komt ook van pas als je de televisie een beetje wil draaien, bijvoorbeeld voor een optimaal zicht vanuit een fauteuil.

houten tv kastje

Vergeet de opbergruimte niet

Tijdens de aankoop van een nieuw tv-meubel let je best op de hoeveelheid opbergruimte. Sommige mensen willen een heleboel spullen kwijt: een digicorder, blu-ray speler, afstandsbedieningen, hi-fi systeem, plaids, spelconsoles… Kijk dus even na of er voldoende opbergcompartimenten (kasten, planken en lades) zijn.

Heb je erg weinig spullen? Of maak je er geen probleem van dat alles zichtbaar is? Dan kan je een open tv-wandrek kopen.

Het visueel gewicht

Sommige tv-kasten ogen heel zwaar. Ze hebben een dik kader, brede poten en staan laag tegen de grond. Dit soort televisiemeubels geen goede keuze voor erg kleine woonkamers. Want dan zal de ruimte visueel verkleinen. Je opteert dan beter voor een model dat iets hoger van de grond staat, met slanke pootjes.

Ook de kleur speelt een rol. Want donkere kleuren met een matte afwerking ogen altijd zwaarder dan lichte kleuren met een glanzende afwerking.

In een grote living maakt het ‘visueel gewicht’ natuurlijk minder uit.

2 replies on “Het perfecte tv-meubel kopen: 6 tips

  • woonkamer schilderen

    De sfeer in je woonkamer staat of valt met het schilderwerk van de muren, en daar kan geen enkel hoogpolig tapijt of geurkaarsje tegenop. Door de woonkamer te voorzien van een laagje verf in een of meerdere rustgevende kleuren, creëer je een plek waar je je lekker kan ontspannen. Dat zachte tapijt waar je met je blote tenen in kan woelen, komt ook meteen beter tot zijn recht in een evenwichtig geschilderde woonkamer.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.