Van kleine TV-meubels tot grote TV-wanden

Vraag aan een random voorbijganger wat het middelpunt van de woonkamer is, en de kans is groot dat je ‘de televisie’ te horen krijgt. Dat is geen verrassing. De televisie is in de moderne maatschappij immers een van de belangrijkste ontspanningsmedia. Daarom richten we alle zitmeubelen in onze woonkamer naar dit middelpunt.

Bij elke televisie hoort een TV-meubel. Dit kastje is namelijk erg praktisch. Het dient om allerlei extra apparatuur in op te bergen, zoals een DVD-speler, stereoketen, spelconsole, enz. Daarnaast heeft het televisiemeubel een esthetische functie. Het kastje moet mooi aansluiten bij de rest van het interieur.

modern tv meubel

Maatwerk

In meubelzaken zijn erg mooie TV-kasten te vinden. Er zijn enorm veel variaties, van klassieke staande modellen tot moderne TV-meubels om tegen de muur te hangen.

Nochtans kiezen heel wat mensen voor maatwerk. Een TV meubel op maat laten maken heeft immers enkele belangrijke voordelen. Zo wordt de beschikbare ruimte optimaal benut. Modellen die je in een winkel koopt passen zelden perfect tussen twee muren, iets dat bij maatwerk geen enkel probleem is. Bovendien kan je zelf de materialen en indeling kiezen. Wil je een moderne TV-wand met een glanzende witte afwerking? Geen enkel probleem! Liever een kastje met een landelijke uitstraling en deurtjes met glas? Ook dat kan.

hifi meubel

Onder de televisie of een volledige wand

TV-kasten kunnen we doorgaans onderverdelen in twee groepen:

  • Losse kasten die onder het televisiescherm staan,
  • Grote wandkasten waarin de TV ingebouwd wordt.

Beide oplossingen hebben hun voor- en nadelen. Zo is een TV-wand erg praktisch omdat er extra opbergruimte is. Je kan tevens een schuifwand inwerken. Dat is handig indien je het scherm overdag wil wegstoppen. Heb je een open haard? Dan kan deze ook in de wandkast geïntegreerd worden. Helaas zijn deze wandcombinaties meestal maatwerk, wat niet goedkoop is.

wandkast met ingebouwde televisie

tv wand

Tips bij de aankoop van een TV-meubel

Ben je op zoek naar een nieuw meubel voor je televisie? Houd dan rekening met deze aandachtspunten:

Kleuren

Een rood kastje kan erg leuk zijn, maar zal al snel vervelen. Opvallende kleuren zijn immers te trendgevoelig. Daarom raden we aan om voor een eenvoudige, sobere kleur te kiezen. Met een wit TV-meubel kan je bijvoorbeeld weinig verkeerd doen. Deze kleur past in elk interieur.

Opbergruimte

Zorg dat er voldoende plaats is om alles op te bergen. In een woonkamer heb je immers heel wat spullen, zoals een stereoketen, digibox, spelconsole, DVD-speler, magazines, blu-ray discs, … Maak een inventaris en kies een meubel dat voldoende plaats biedt.

Kabels

Sommige TV-kasten hebben speciale kabelgoten. Deze zijn erg handig om kabels subtiel weg te werken, zodat er geen storend kluwen van draden zichtbaar is.

Verlichting

Er zijn allerlei meubelen voor televisies op de markt met ingebouwde verlichting. Hier zorgt een LED-strip voor een sfeervol kleuraccent. Voor de liefhebbers zijn er modellen met RGB-verlichting. Deze kunnen oneindig veel kleuren genereren, zoals rood, groen, blauw, oranje, …

hangend tv-meubel

Extra: IR ontvanger

Voor een strakke look zijn gesloten kastdeuren ideaal. Helaas hebben ze ook een nadeel: wanneer de multimedia apparatuur zich achter deze deuren bevinden, kunnen ze het signaal van de afstandsbediening niet oppikken. Gelukkig is er een oplossing: IR extenders. Deze kleine sensor plaats je in het zicht van je afstandsbediening en stuurt het signaal door naar de AV-apparatuur in de kast. Handig, niet?

houten tv kastje

 

3 replies on “Van kleine TV-meubels tot grote TV-wanden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.