Rolluiken kopen: waar moet je op letten?

Rolluiken kopen is een goed idee. Want ze bieden allerlei voordelen. In de eerste plaats zijn ze ideaal om een kamer te verduisteren – wat erg belangrijk is in de slaapkamer. ’s Avonds zorgen ze voor meer privacy door nieuwsgierige blikken te weren. En dan is er nog het veiligheidsaspect. Want gesloten rolluiken zullen inbrekers afweren.

Ben je overtuigd? Lees dan eerst dit artikel voordat je rolluiken koopt. Er zijn immers allerlei zaken om mee rekening te houden.

In- of opbouwrolluiken?

Doorgaans gebeurt de montage van rolluiken op twee manieren: inbouw of opbouw.

Inbouwrolluiken zijn van buitenaf bijna onzichtbaar. De kast is weggewerkt in de muur. Esthetisch gezien is dit de mooiste oplossing. Maar ze vraagt wel wat breekwerk. Daarom zien we inbouwrolluiken voornamelijk bij nieuwbouwwoningen en minder bij renovaties.

Opbouwrolluiken hebben een cassette tegen de buitenmuur. Ze worden als één geheel voor het raam gemonteerd. Het voordeel van dit type is dat het heel eenvoudig te plaatsen is, ook bij bestaande woningen.

Welk materiaal?

De meest populaire materialen voor rolluiken zijn kunststof, aluminium en staal. Alle materialen hebben voor- en nadelen:

Kunststof

 • Licht in gewicht
 • Budgetvriendelijk
 • Verkrijgbaar in vele kleuren en patronen

Aluminium

 • Sterk en kleurvast
 • Leverbaar in alle RAL-kleuren
 • Duurder dan kunststof

Staal

 • Ideaal als inbraakbeveiliging
 • Brandwerend
 • Vrij zwaar

De keuze van het materiaal hangt dus af van verschillende factoren, zoals het budget, je persoonlijke smaak, de functie (puur esthetisch of inbraakwerend), enz. Een rolluikfabrikant zal je met plezier adviseren omtrent deze materiaalkeuze.

De kleur

Zoals eerder al gezegd, zijn rolluiken verkrijgbaar in tientallen kleuren. Maar welke kleur is geschikt voor jouw woning?

Meestal gebruikt men dezelfde kleur als de raamprofielen. Kijk even de RAL-code na om een exacte kleur-match te verkrijgen. Indien je de code niet meer kent, kan je een stalenkaart vragen bij de leverancier.

Een gelijkaardige kleur hoeft niet. Want een contrasterende tint kan ook heel mooi zijn. Of een rolluikkleur die is afgestemd op de gevelbekleding. Er zijn dus oneindig veel mogelijkheden.

Overweeg een rolluikmotor

Dagelijks de rolluiken op- en neerlaten is waarschijnlijk niet jouw favoriete bezigheid. Daarom is het de moeite waard om te investeren in elektrische rolluiken. Die zijn voorzien van een motor. Met één druk op de knop bedien je één (of meerdere) ramen. Zo geniet je van meer comfort en bespaar je tijd.

Of ga nog een stapje verder met domotica. Hiermee kan je allerlei taken automatiseren. Laat bijvoorbeeld tijdens je vakantie de rolluiken automatisch zakken wanneer het donker wordt, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.

Het nadeel van elektrische rolluiken is de voeding. Elke motor heeft immers elektriciteit nodig. Dat is in een bestaande woning niet zo eenvoudig.

Accessoires

Heb je een type, materiaal, kleur en motor gekozen? Denk dan nog even na over mogelijke accessoires. Er zijn verschillende extra’s verkrijgbaar, zoals een slot voor meer veiligheid, een automatische demping bij het neerlaten, enz. Ga voor meer informatie naar een winkel in je buurt.

One reply on “Rolluiken kopen: waar moet je op letten?

 • ramen schilderen

  Eens om de twee jaar bekijk je best of je je houten ramen opnieuw moet schilderen. Ramen zijn immers zowat de meest kwetsbare zones van een woning. Wanneer de verf scheurtjes vertoont of kleur afgeeft, is het hoog tijd voor een nieuwe laag verf om het hout te beschermen tegen regen, wind, UV-straling en temperatuursverschillen. Maar ook wanneer de kleur afgebleekt is, of je de woning een nieuwe uitstraling wil geven, kan een likje verf wonderen doen, zelfs op aluminium of PVC-ramen.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.