Een zetel schoonmaken doe je zo

Wat moet je doen wanneer er vetvlekken op je zetel zitten, je baby overgeeft op het salon of je bank stinkt? De bekleding grondig schoonmaken natuurlijk! Een zetel reinigen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Maar je moet wel de juiste werkwijze kennen.

Onderhoud stoffen zetel

Enkele tips om de stoffen bekleding in topconditie te houden:

1. Kies een onderhoudsvriendelijke stof

Stoffen bekleding voor zetels komen in tientallen verschillende soorten. Sommige zullen snel vuil opnemen, en andere zijn veel resistenter tegen vet en vocht. Laat je tijdens de aankoop van het salon dus goed adviseren over de bekleding in kwestie.

2. Doe een Protexx behandeling

Protexx is een spray die voor de levering op de zetel wordt aangebracht. Deze onzichtbare beschermlaag voorkomt dat vloeistoffen in de bekleding trekken, waardoor de kans op vlekken en vieze geurtjes veel kleiner is. Goed om te weten; het merk geeft 5 jaar garantie.

3. Wekelijks onderhoud

Reinig je stoffen zetel wekelijks met een stofzuiger om alle vuil en stof te verwijderen. Gebruik het smalle opzetstuk om tussen de kussens te gaan. Let er wel zeker op dat je de stofzuiger op een lage stand zet met weinig zuigkracht, want anders zal de stof sneller opwollen.

4. Vlekken verwijderen

Ongelukje? Neem zo snel mogelijk een vochtige doek om de bekleding schoon te maken. Doe die altijd al deppend, nooit met een wrijvende beweging. Gebruik eventueel een pH-neutrale zeep of aangepast reinigingsproduct.

5. Jaarlijks onderhoud

Er bestaan speciale onderhoudsproducten om je zetel één keer per jaar een grondige onderhoudsbeurt te geven. Zo worden vlekken, lichaamszouten en -vetten verwijderd en houd je de zetel hygiënisch. Sommige modellen hebben afneembare hoezen. Stop die in de wasmachine (lees de instructies van de fabrikant) of breng ze naar de droogkuis.

onderhoud lederen salon

Onderhoud lederen zetel

Ook voor lederen zetels hebben we enkele onderhoudstips:

1. Ga voor kwaliteit

Koop steeds kwalitatieve ledersoorten. Die zijn veel beter beschermd tegen vuil. De kwaliteit wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de leeftijd van het dier, het geslacht, de locatie, de bewerking van de huiden, enz. Een lederexpert vertelt je graag meer.

2. Wekelijkse schoonmaakbeurt

Een lederen bekleding onderhouden is eigenlijk vrij eenvoudig. Neem een emmer lauw water en voeg er wat Marseillezeep aan toe. Sop een zachte doek in het water, wring deze lichtjes uit en ga over de zetel. Op deze manier neem je alle vuil weg en voorkom je dat het leder uitdroogt.

3. Vlekken verwijderen

Kwalitatief leder is veel dichter dan een stoffen bekleding. De kans op vlekken is dus zeer klein. Toch doe je er goed aan om gemorste dranken en andere ongelukjes zo snel mogelijk te verwijderen met een vochtige doek.

Algemene onderhoudstips

Van salon tot fauteuils en relaxzetel; deze algemene onderhoudstips passen bij elk type zetel:

  • Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen, zoals broeksriemen of sierspijkers. Die kunnen de bekleding beschadigen.
  • Ook huisdieren kunnen met hun pootjes voor schade zorgen.
  • Zet de zetel niet in direct zonlicht. Hierdoor zal het leder uitdrogen en kan een stoffen bekleding verkleuren.
  • Niet alle reinigingsproducten zijn geschikt voor zetels. Twijfel je? Test het dan eerst op een stukje dat niet altijd zichtbaar is.
  • Bij een lederen salon is ook de luchtvochtigheid belangrijk (50 à 60%). Koop eventueel een luchtbevochtiger.
  • Opgelet met eten en drinken in de zetel. Een ongelukje is snel gebeurd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.