Voordelen van een platdakraam met opstand

Wil je een dakraam in een plat dak om meer natuurlijk licht in je woning binnen te laten? Dan kies je waarschijnlijk voor een een platdakraam met opstand. Deze opstand is erg belangrijk, omwille van verschillende redenen.

zorgt voor een goede afwatering en waterkering zodat water niet te lang blijft liggen op het dak. Een platdakraam heb je dus eigenlijk altijd wel nodig. Tenzij je natuurlijk al een bestaande opstand hebt staan bij je woning. Je zou ook nog eens kunnen kiezen voor een platdakraam met ventilerende opstand. Qua materiaal kiezen mensen veel voor een houten opstand. Dat komt omdat hout een andere materiaalsoort is.

Afwatering

Een eerste voordeel van een platdakraam met opstand is de afwatering. Door het hoogteverschil blijft er geen water op het raam staan. Stilstaand water zou geen lekken veroorzaken (want alles is waterdicht afgewerkt), maar het zorgt wel voor een groene aanslag op je dakraam. Dat is ook niet mooi. Dankzij de opstand heb je hier geen last van.

Ventilatie

Je kan ook kiezen voor een platdakraam met een ventilerende opstand. Bij dit model zit er een kleine elektromotor in de opstand om het dakraam te openen. Zo kan je de ruimte eenvoudig verluchten. De bediening gebeurt via een afstandsbediening, maar je kan ook een koppeling maken met een domoticasysteem om het dakraam via een app of drukknop te bedienen. Het domoticasysteem kan de bediening zelfs automatiseren. Zo gaat het platdakraam automatisch dicht wanneer het gaat regenen. Handig, toch?

Installatie

De opstand maakt de installatie van het platdakraam veel gemakkelijker. Je kan het frame eenvoudig vastschroeven en daarna inpakken met dakbedekking (roofing of EPDM rubber). Met behulp van kit werk je de naden af. Zo ben je zeker van een waterdichte afwerking.

Groendak

Nog een voordeel van een platdakraam met opstand is dat het een klein beetje boven het dak uitsteekt. Hierdoor is het ook geschikt voor groendaken. Een groendak bestaat namelijk uit een drainagelaag, filterlaag en substraatlaag, met daarbovenop de beplanting. Moest het dakraam geen opstand hebben, dan zou de aanleg van het groendak veel complexer zijn doordat de ondergrond boven het dakvenster uitkomt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.