De beste cv-ketel kiezen doe je zo

De beste cv-ketel verschilt van woning tot woning. Iedereen heeft immers andere verwarmingsnoden. Bij de keuze van een cv-ketel zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Een overzichtje…

Een cv-ketel kiezen in 3 stappen

De keuze van een verwarmingsketel wordt bepaald door:

Het type toestel

Er zijn verschillende soorten cv-ketels om uit te kiezen. Je kan bijvoorbeeld een toestel kopen dat enkel geschikt is voor de verwarming, maar ook een combiketel die tevens sanitair warm water produceert.

Sommige combiketels zijn uitgerust met een doorstromer. Bij een doorstromer wordt het water pas opgewarmd vanaf je de kraan openzet. Daarnaast kan je ook voor een combiketel met boiler kiezen. Die heeft een voorraadvat, waardoor er sneller warm water uit te kraan stroomt.

Vloer-of wandmontage

Sommige cv-ketels, bijvoorbeeld modellen met een grote boiler, zijn enkel verkrijgbaar als vloermodel. Maar er bestaan ook wandketels. Die zijn ideaal voor ruimtes met een beperkte vloeroppervlakte, zoals een berging.

Het vermogen

Wie een cv-ketel kiest moet ook rekening houden met het vermogen. Het vermogen bepaalt hoeveel warmte de ketel kan produceren. Dit is afhankelijk van:

  • Het type bebouwing (open, halfopen of gesloten)
  • De grootte van de woning
  • De isolatiegraad
  • De luchtdichtheid

Je denkt er misschien aan om een cv-ketel te kiezen die een heel hoog vermogen heeft, want zo heb je altijd voldoende verwarmingskracht? Dat is niet altijd een goed idee. Want door dit overtollige vermogen daalt het rendement en stijgen je stookkosten t.o.v. een kleinere, zuinigere ketel. Een te laag vermogen is ook niet goed want dan blijft het te koud in de winter.

Vraag advies aan je EPB-verslaggever of architect om het juiste vermogen van je cv-ketel te bepalen.

Merken vergelijken

Bij de aankoop van een nieuwe verwarmingsketel speelt ook het merk een rol. Want er is dikwijls een verschil in kwaliteit tussen fabrikant. Een cv ketel van Atag staat bijvoorbeeld bekend voor haar hoogwaardige componenten en betrouwbaarheid. Die heeft een lange levensduur. Cv-ketels van sommige Oost-Europese of Aziatische merken zijn misschien iets goedkoper, maar gaan minder lang mee en hebben dikwijls een lager rendement.

Let op het energielabel

Een cv-ketel kiezen doe je ook op basis van het energielabel. Dit Europees label geeft aan hoe energiezuinig het toestel is. A+++ is de beste score, G de slechtste.

Met een A+++ cv-ketel bespaar je heel wat kosten op lange termijn. Zeker als je weet dat een verwarmingsketel minstens 15 jaar meegaat.

Vraag advies

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen probleem. Vraag gerust advies aan een loodgieter of verwarmingsspecialist. Hij helpt je bij het kiezen van een nieuwe cv-ketel die perfect aansluit bij jouw noden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.