Een parasol kiezen in 3 stappen

Tijdens de zomermaanden is er geen betere plek dan je eigen terras. Genieten van het zonnetje met een drankje bij de hand: heerlijk! Toch doet de zon soms teveel haar best. Een parasol is dus geen overbodige luxe.

Maar hoe vind je nu de perfecte parasol? Er is namelijk een overvloed aan keuze. Lees snel verder voor enkele tips…

1) Kies een type parasol

Iedereen kent de klassieke, rechte parasol die je in een voet zet. Die zie je op heel wat terrassen terug. Maar tegenwoordig bestaan er ook andere soorten.

Zo is de zweefparasol aan een opmars bezig. Bij dit model staat de mast niet in het midden, maar aan de zijkant. Dat is erg handig bij een terrastafel of een lounge set. De meeste zweefparasols zijn kantelbaar, waardoor je nog meer controle hebt over het schaduwvlak.

Staat jouw tuintafel vlakbij de gevel van je woning, garage of een ander bijgebouw? Dan kan je een muurparasol kopen. Deze steunt niet op de grond maar wordt tegen de muur bevestigd. Op deze manier is er veel meer vrije ruimte op het terras – ideaal voor bescheiden tuintjes.

2) Bepaal de grootte

Parasols komen in alle mogelijke formaten. Er zijn kleine modellen met een breedte van 200 cm, maar evengoed XL-exemplaren die meer dan dubbel zo groot zijn.

De grootte hangt natuurlijk af van de grootte van je terras. In een klein stadstuintje is een oversized parasol geen zicht. En als er een eettafel voor 10 of 12 personen op je terras staat, heb je natuurlijk een grotere schaduwvlak nodig. Denk dus goed na over de afmetingen. Want die hebben meestal een invloed op de kostprijs.

3) Selecteer een kleur

De meeste parasols zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Maar hoe vind je nu een geschikte kleur voor jouw tuin?

Wel, met bepaalde kleuren kan je echt niet missen. Zwart, wit, grijs en beige passen in zowat elke tuin. De meer opvallende tinten als rood, blauw, geel en groen zijn iets moeilijker. Ik raad aan om een kleur te kiezen die nog niet in jouw terrasmeubilair of tuinaccessoires voorkomt. Heb je bijvoorbeeld blauwe terrasstoelen? Koop dan geen blauwe parasol. Het is namelijk onmogelijk om een perfecte kleurmatch te voorzien. Je kiest dan beter voor een complementaire of contrasterende kleur. Dat is veel mooier.

Accessoires nodig?

Heb je de perfecte parasol gevonden? Dan zijn er nog verschillende accessoires voor meer comfort, zoals:

  • Verwarming: een terrasstraler voor frisse avonden.
  • Verlichting: om ’s avonds een boek te lezen of als sfeerverlichting.
  • Voet of grondanker: om een (zweef)parasol op zijn plaats te houden, heb je natuurlijk een voet nodig. Er bestaan ook speciale ankers om in de grond te bevestigen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.