De comeback van de zitkuil

Een van de interieurelementen die de seventies typeerde, was de zitkuil. Deze lager gelegen zithoek was een leuke manier om een ruimte op te delen in verschillende zones. Tegenwoordig duikt deze zitkuil opnieuw op in woningen en tuinen. Die comeback kunnen wij alleen maar toejuichen!

Zitkuil in de woonkamer

In een woonkamer draait alles rond gezelligheid. Met een zitkuil heb je de perfecte plek om heerlijk te cocoonen. Vooral wanneer je die gezellig aankleedt.

Start met een groot L of U-vormig hoeksalon. Neem bijvoorbeeld een kijkje naar de zetels van Passe Partout meubelen. Dit merk heeft een aantal stijlvolle grote hoekbanken met een zachte stoffen bekleding. Kies gerust voor een warme kleur, zoals terracotta. Zo maak je van de zitkuil een echte blikvanger. Speel je liever op veilig? Dan is een zetel in een lichtgrijze of ecru kleur een uitstekend alternatief.

zitkuil in woonkamer met hangende haard

Voor een perfecte fit laat je een zetel op maat maken. De meubelmaker komt dan alles opmeten en zorgt ervoor dat elke vierkante centimeter van je zitkuil optimaal wordt benut. Dat is natuurlijk wat prijziger, maar het resultaat mag gezien worden.

zitput in woonkamer met betonnen plafond industriele look

Qua indeling raden we aan om twee zetels recht tegenover elkaar te zetten, bijvoorbeeld een hoeksalon met er recht tegenover nog een 2-zit. Een zitkuil is namelijk een sociale ruimte. In het Engels krijgt het niet voor niets de naam ‘conversation pit‘. Deze indeling stimuleert het gesprek.

lichte en luchtige conversation pit met witte zetels

Je zithoek is niet compleet zonder zachte kussens en plaids. Deze accessoires zijn ideaal om wat nieuwe kleuren, patronen en texturen te introduceren. Ze zorgen voor de finishing touch.

zitkuil woonkamer binnen

Tenslotte heb je nog een salontafeltje nodig. De mogelijkheden zijn eindeloos: rond of vierkant, hout of metaal, één stuk of meerdere tafeltjes samen. Zitkuilen hebben doorgaans lage salontafeltjes. Let er dus op dat ze niet te hoog zijn.

lager gelegen zithoek bij houthaard

Je bent trouwens vrij om de styling te kiezen. Hoewel deze conversation pit in de jaren ’70 erg geliefd was, mag je deze ruimte een moderne of Scandinavische look geven. Een retro uitstraling hoeft dus niet.

Zitkuil in de tuin

Heb je al gedacht aan een zitput in de tuin? Daar kan je rustig bijpraten met familie of vrienden, terwijl je geniet van een verfrissend drankje.

In de meeste tuinen staat er een vuur in het midden van de zitkuil. Dat kan een houtvuur zijn, maar evengoed een gasvuur. Of kies voor een grillring, dan kan je er gezellig koken.

zitkuil tuin met vuurschaal

Sommige mensen verkiezen een zitkuil met overkapping. Een overkapping in hout, aluminium of kunststof is ideaal om jezelf te beschermen tegen de zon tijdens de warmte zomerdagen. Een simpele parasol of schaduwdoek is soms ook voldoende.

verlaagde zithoek in de tuin met houten banken
loungehoek in tuin met gasvuur

Praktische tips

  • De diepte van je zitkuil kies je zelf. Meestal ligt die 30 tot 50 cm onder het vloerniveau.
  • Zorg voor een stabiel trapje om de zitput te betreden.
  • In de tuin moet je ook rekening houden met de afwatering.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.