Hoe kies je de juiste ondervloer?

Het uitkiezen van een ondervloer klinkt misschien als iets dat niet erg belangrijk is. Toch is het uitkiezen van een ondervloer wel degelijk van belang. Er zijn tal van soorten ondervloeren die onder jouw huidige vloer kunnen worden geplaatst. Denk aan platen die je in elkaar kunt schuiven of moet klikken. Allerlei ondervloeren hebben ook allerlei prijzen per vierkante meter. Maar hoe weet je nu welke ondervloer past bij jouw huis?


Is een ondervloer wel nodig?

Het is sowieso goed om je te beseffen dat een ondervloer vaak heel erg belangrijk is. Een ondervloer bestaat namelijk niet voor niets. Iedere ondervloer heeft zijn eigen specifieke karaktereigenschappen. De ene vloer zorgt er weer voor dat warmte beter isoleert terwijl de ander juist weer heel geschikt is als je veel geluid wil dempen. Het allerbelangrijkste kenmerk hebben zij allemaal gemeen: zij zorgen er namelijk voor dat de levensduur van jouw vloer verlengt wordt en dat je langer van deze kunt genieten.

Wanneer je een ondervloer gaat kiezen is het heel erg belangrijk om te kijken naar je eigen specifieke voorkeuren. Wat voor vloer ligt er eigenlijk al in het huis? Is dit bijvoorbeeld hout of beton? Daarnaast moet je ook kijken naar dingen als of je vloerverwarming hebt en of je in een huis of appartement woont. Verder is het ook alvast verstandig om te kijken naar verschillende materialen, aangezien deze allemaal een ander advies geven.

Voorbeeldadvies

In de volgende situaties gelden vaak de volgende adviezen. Toch is het altijd verstandig om naar een expert te gaan, aangezien voor sommige situaties een afwijkend advies kan gelden.

Een basisvloer van hout

Vaak is het zo dat een basisvloer van hout iets minder vlak is als je dit vergelijkt met een vloer gemaakt van beton. Ondervloeren van platen zoals de groene of de bruine kunnen de vloer daarom beter beschermen als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld een rolvloer.

Een basisvloer van beton

Als de vloer vlak is, dan kun je gebruik maken van een rolvloer. Deze zijn vaak erg goedkoop en al vanaf anderhalve euro per vierkante meter te koop.

Wees sociaal en kies voor demping

Wanneer je in een appartement woont is de kans vrij groot dat je onderburen hebt. Het is dan erg verstandig om te kiezen voor een ondervloer die voor een groot deel het geluid dempt. In Nederland is het zelfs zo dat in het bouwbesluit staat dat iedereen die in een appartement woont hier rekening mee dient te houden. Soms kan het zelfs zo zijn dat een huisbaas eist dat een vloer bijvoorbeeld minimaal tien decibel moet dempen.

Het kan ook handig zijn om een ondervloer te kiezen die het geluid in je eigen huis dempt. Zo kan je de geluiden in je eigen huis dus dempen. Denk aan het tikken van de hakken van laarzen of de poten van huisdieren.

Een ondervloer in combinatie met vloerverwarming

Wanneer er vloerverwarming aanwezig is in jouw huis, is de ondervloer heel erg belangrijk. Vaak geldt het dat hoe dunner jouw ondervloer is hoe meer je voelt van de vloerverwarming (of vloerverkoeling natuurlijk). Verder is het ook belangrijk dat de vloer ervoor zorgt dat de warmte goed isoleert.

In combinatie met laminaat of PVC

Iedere ondervloer is eigenlijk wel geschikt in combinatie met lamelparket of laminaat. Wanneer je een vloer van PVC hebt is een ondervloer niet eens altijd nodig. Soms wel, dat hangt af van het type PVC vloer dat je hebt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.